Pages

Followers

About Me

My photo
Tanjong Karang sahaja largh !, Kuala Selangor, Malaysia
Selamat Datang Ke Belog Saye . " BE NICE MY BLOG I WILL BE NICE TOO OK "

Tutorial Letak Cute icon di post (:



Hello ! selamat malam smua (: tibe-2 nk update belog pulak plus nk buat tutorial pulak ? really ?? seyes la nieyh... frst time nieyh buat tuto kat orang... hehe (: oke tuto kali nieyh just simple tuto je punss , di request oleh rakan facebook ak jugak meranggkap seorang newbie blogger yg baru lah . 



contoh mcm kat gambar di atas ini ! (:


ok frst skali if ade yg salah dlm tuto nieyh ak mtk maaf la ea , act , ak x reti sgt nk buat tuto mcm org lain la kan.. nieyh pon berdasarkan ape yg ak tahu je la ea.. ok let's start here !

first skali korang pergi pada Dashboard > New post akan menjadi seperti ini :-


ok , tahu dah kan ? then korang pergi ke web ini SINI then korang pilih maner icon yg korang suka contoh nya : ak suka icon mini sbb nampak cute aje , link yg ak bagi ni adalah link icon mini taw ! korang hanya pilih sahaja mne yg korang suka oke ! (:  bila sudah pilih korang klik gambar icon tuh akan keluar mcm nih kan , 


korang scroll ke bawah sikit ada nampak link yg ak tandakan kaler merah tuh kan ? korang copy link tuh oke ! tekan ctrl+c di keyboard korang  untuk copy ! bila sudah copy ko pergi pada new post yg korang bukak tadi tuh , contoh mcm ini : 


opss ! lupa , sebelum korang paste kan link td tuh , make sure new post korang kepada edit html taw mcm gambar kat atas ! kalau korang paste dekat compose mmg x menjadi oke (: , oke yg bertanda merah tuh korang delete shj oke !  terutama yg bertanda < / a >  ini ! sebab jika korang x delete akan keluar error nanti taw ! then selepas tuh korang bole taip ape yg korang suka lah . korang  bole paste seberapa banyak yg korang suka lah , maksudnya icon comel-2 tuh la . ikot je step nieyh . then dah siap korang nye post entry cer preview dulu taw . dah oke br publish now ! 

ak harap tuto nieyh bole guna lah , he-3 maap sekali lagi sbb agak kelam kabut sikit lah kan (: maklum lah first time la kate kan.. hu-2 ok selamat mencuba !

sekian (;






No comments:

THX krn Melawat yeah XOXO !